2010-03-26 10:47:00

PRAKTIČNA NASTAVA- ISPITIVANJE SJEMENA ŽITARICA I ULJARICA

Praktična nastava je dio stručnog usavšavanja i školovanja u strukovnim školama stoga i naš razred obavlja  praktičnu nastavu u prostorijama na školskoj ekonomiji naše škole.Tijekom prvog polugodišta obradili smo i naučili kako se vrši ispitivanje sjemena žitarica i uljarica i zašto je ono važno u ratarskoj proizvodnji a i za naše buduće zanimanje.Kroz ovo stručno usavršavanje i školovanje vode nas naši profesori  Tomislav Ferić i Mato Čavčić.

PRAKTIČNA NASTAVA –  1B-  FITOFARMACEUT

ISPITIVANJE SJEMENA ŽITARICA I ULJARICA

Praktična nastava je dio stručnog usavšavanja i školovanja u strukovnim školama stoga i naš razred obavlja  praktičnu nastavu u prostorijama na školskoj ekonomiji naše škole.Tijekom prvog polugodišta obradili smo i naučili kako se vrši ispitivanje sjemena žitarica i uljarica i zašto je ono važno u ratarskoj proizvodnji a i za naše buduće zanimanje.Kroz ovo stručno usavršavanje i školovanje vode nas naši profesori  Tomislav Ferić i Mato Čavčić.

Tijekom dosadašnje praktične nastave obradili smo hektolitarsku masu sjemena ,apsolutnu masu sjemena, određivanje klijavosti i mnoge druge postupke od kojih donosimo neke u ispitivanju sjemena koji su najvažniji.

ODREĐIVANJE HEKTOLITARSKE MASE SJEMENA

Hektolitarska masa sjemena predstavlja masu volumena u 100 litara tj. jednog hektolitra sjemena i izražava se u kilogramima.Ona je ujedno i pokazatelj randmana brašna ili izbrašnjavanja a to znači koliko brašna dobijemo od sto litara zrna.Za svaki kilogram smanjenja hektolitarske mase smanjuje se količina brašna i povećava količina mekinja. Hektolitarska masa se određuje pomoću hektolitarske vage volumena 0.25, 1, 20 litara te se preračunava da dobijemo sto litara.



ODREĐIVANJE APSOLUTNE MASE SJEMENA

Apsolutna masa sjemena je masa 1000 zrna i izražava se u gramima, ona nam govori kakva je nalivenost endosperma zrna tj. unutarnje strukture zrna.Bolja nalivenost zrna nam daje i veću apsolutnu masu i važna je kod određivanja količine  norme sjetve kod žitarica.Određuje se tako da odbrojimo 1000 zrna nakon toga važemo te uvrstimo u formulu dobivene rezultate.

                                            A=(100- c) x a/100

                                            A – apsolutna masa

                                            C -  vlažnost zrna

                                            a -  masa 1000 zrna

ODREĐIVANJE KLIJAVOSTI SJEMENA

To je jedan od najvažnijih  načina ocjenjivanja sjemenskog materijala, a klijavost predstavlja sposobnost sjemena za klijanje kad dođe u povoljne uvjete.Klijavo sjeme je ono koje je u određenom vremenu razvilo korjenčić i stabalce ne manje od duljine sjemena te se smatra ispravnim.

Postupak se obavlja tako da uzmemo uzorak 4x100 sjemenki (strne žitarice) , u posude sa filter papirom stavimo svaki uzorak te ga navlažimo vodom do 60 % retencijskog kapaciteta.Nakon toga moramo osigurati stalnu temperaturu od 20 stupnjeva celzijusa.Proces određivanja se odvija u mraku a nakon 7- 10 dana prebrojavaju se isklijala zrna i određuje  postotak klijavosti

Autori teksta: Mirela Dubravac, Karmen Tomić, Terezija Tunuković, Jelena Andrić

1b-  fitofarmaceut


 


Srednja škola Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod