preskoči na sadržaj

Srednja škola Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod

Login
 

Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 5. 2010.

Ukupno: 425551

 

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
12. ALPE-ADRIA ŠUMARSKA OLIMPIJADA, SLAVONSKI BROD
Autor: Ivan Luc, 3. 5. 2017.

Slavonija- prostor s prebogatom šumarskom poviješću i tradicijom, koje današnje generacije šumara i djelatnika naše škole nastoje dostojno slijediti mudrim, stručnim i aktivnim sudjelovanjem u kreiranju nastavnog procesa odlučili su poboljšati učenje temeljeno na radu uključivanjem u međunarodno natjecanje još 2004. godine zahvaljujući podršci šumara sa područja naše županije i entuzijazmu ljudi čija nas tradicija šumarstva veže i uz taj dio Europske šumarske kulture.


Sudjelovanjem na Alpe-Adria šumarskoj olimpijadi, promoviranjem hrvatskog šumarstva, ali i svih ostalih vrijednosti naše domovine, Srednja škola Matije Antuna Reljkovića iz Slavonskog Broda postala je svojevrsni ambasador Hrvatske. Značaj toga prepoznali su Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo obrazovanja, Hrvatske šume, Brodsko-posavska županija te grad Slavonski Brod preuzevši  pokroviteljstvo nad ovim natjecanjem. Pored natjecanja, cijela manifestacija obuhvaća i niz različitih popratnih događanja koji promoviraju šumarske djelatnosti, a u isto vrijeme grad Slavonski Brod i Brodsko-posavsku županiju predstavljaju turističkom atrakcijom naše Slavonije.

Srednja škola Matije Antuna Reljkovića iz Slavonskog Broda po treći je puta  domaćin  najvećeg natjecanja za učenike šumarskih škola Europe. 12. Alpe-Adria šumarska olimpijada održana je 06.-07.04.2017.godine. Prilika je to za prezentaciju razvoja I modernizaciju strukovnog obrazovanja. Ovakvim natjecanjima i radom sa učenicima mijenja se uloga nastavnika kao kreatora odgojno- obrazovnog procesa, gdje se osigurava trajno stručno usavršavanje, učenik sam zna i osjeća svoje interese, mentori proširuju njihove mogućnosti. Ovakvim načinom rada želimo doprinijeti razvoju I modernizaciji strukovnog obrazovanja. Tako se u suradnju uključilo Hrvatsko šumarsko društvo Ogranak Slavonski Brod zajedno sa Komorom inženjera šumarstva i drvne tehnologije održavajući stručna predavanja:

  1.  Šumskogospodarska osnova područja RH za razdoblje 2016-2025.; mr.sc. Dubravko Janiš
  2. Značaj klonskih sjemenskih plantaža (KSP) i nove tehnologije očuvanja kvalitete šumskog sjemena za budućnost hrvatskog šumarstva ; dr.sc. Tibor Littvay

Sklapanje prijateljstava među mladima Austrije, Italije, Slovenije, Mađarske, Češke, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, sa 104 natjecatelja , dvadeset i šest različitih timova nama susjednih država čini ovaj događaj vrijednim pažnje i važnosti.

                Cilj ovog natjecanja je učenje temeljeno na radu, gdje je učenik ravnopravni učesnik u svim procesima proizvodnje u šumarstvu, od kojih je i sječa stabala jedan od glavnih uzgojnih zahvata koji osigurava održivost gospodarenja kao temeljnog cilja opstojnosti naših šuma.

                Ovo natjecanje ima utjecaj : na nastavnike, na učenike i na školu jer se njime potiču inovacije u učenju i poučavanju, razvija samopouzdanje i vještine rada. Specijalizirani  šumarski poligon Srednje škole Matije Antuna Reljkovića  sa modernom i kvalitetnom opremom , tehnologijom koja prati suvremene trendove u šumarstvu zasnovanu na praktičnoj primjeni novih znanja i tehnologija u šumarstvu omogućava učenje temeljeno na radu.Ovakvom nastavom učenici preuzimaju odgovornost za vlastito učenje i upravljanje budućom karijerom.

                Povezivanjem prakse i edukacije budućih šumarskih kadrova važno je stalno inzistirati na poštivanju principa održivog gospodarenja šumama. Ovdje šumarstvo prezentiramo kao novi izazov, aktivnim timskim radom, usavršavanjem komunikacijskih vještina, a ovakvom nastavom učenik stječe svoje prvo radno iskustvo kako bi se što jednostavnije uključio u svijet rada ili donošenje odluka o nastavku obrazovanja.

                Nakon dva dana natjecanja u četiri discipline( mjenjanje lanca i okretanje vodilice, precizni prerez na podlozi, kombinirani prerez trupca i obaranje stabla i izrada zasjeka) samo 12 najboljih ušlo je u odmjeravanje vještine kresanja grana a među njima i naš učenik trećeg razreda šumarskog tehničara Mihael Dobenko.

1.HLFS Forstwirtschaft Bruck/Mur ( Austrija)

  1. SGLŠ Postojna (Slovenija)
  2. LFS Stiegerhof (Austrija)
  3. LFS Litzlhof (Austrija)
  4. Srednja škola Matije Antuna Reljkovića (Hrvatska)

                U ukupnom poredku ekipa Srednje škole Matije Antuna Reljkovića ( Marko Vragolović, Matija Kaurin, Stijepan Štivić i Mihael Dobenko) zauzeli su peto mjesto sa osvojenih 4 199 boda.

 

                Hvala suradnicima Hrvatskih šuma Uprava šuma podružnica Nova Gradiška na nesebičnom trudu i podršci ovom natjecanju.

                Imamo šansu bolje cijeniti i valorizirati vrijednost vlastitih ljudskih i prirodnih resursa.

Predsjednik Organizacijskog Odbora :

  Daria Pinjuh Budisavljević

 

Ravnatelj:

   Vlado Prskalo

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju