preskoči na sadržaj

Srednja škola Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod

Login
 

Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 5. 2010.

Ukupno: 650433

 

 

Povijest

Jučer
       Srednja škola Matije Antuna Reljkovića djeluje u kontinuitetu od 1959. godine. Od tada, pa sve do danas, jedina je poljoprivredna škola u ovom dijelu Posavine i Brodsko-posavske županije.
       Škola je osnovana1959. godine kao Poljoprivredna škola s praktičnom obukom, te je počela rad s upisana 72 učenika. Škola je svečano otvorena 5.rujna 1959. u učionicama Metaloprerađivačke I Tehničke škole u Slavonskom Brodu.  Prvi nastavnici bili su agronom Josip Grčević I profesor Rikard Veselski. Za prvog direktora imenovan je Nikola Petrić.
      U ljeto 1960. Godine počela je etapna izgradnja vlastite školske zgrade (paviljon) na današnjoj lokaciji.
      1961. Godine škola je osnovala školsku ekonomiju s dvije jedinice, vježbalište za učenike I odgojno-obrazovna jedinica.
      1963. godine dovršena je školska zgrada
      1965. godine došlo je do reforme stručnog obrazovanja u Hrvatskoj, kojom je obuhvaćena I Poljoprivredna škola. Nakon provedene reorganizacije redovna nastava se održavala u tri stupnja organizirana kao samostalne jedinice.
      1966./67. postaje Poljoprivredno tehnička škola s pripremnom fazom i završnim dijelom.
      1973. prerasta u Školski poljoprivredno-prehrambeni centar s dvije radne organizacije.
      1978./79. školske godine, uz poljoprivredna I prehrambena zanimanja, uvedeno je I kemijsko tehnološko usmjerenje.
      1982. godine Poljoprivredni školski prehrambeni centar je pripojen “Jasinju”
      1990. Škola izlazi iz sastava “Jasinja”
      1991. godine ukida se Školski poljoprivredno-prehrambeni centar I škola je registrirana kao Srednja tehnička stručna škola za obrazovanje učenika za potrebe poljoprivrede, veterine, prehrane I kemijsko tehnološkog usmjerenja
      Devedesetih godina postaje Srednja škola s tri samostalne pedagoške jedinice a takav oblik zadržala je do danas.
      1991./92. Nastava se često prekidala zbog učestalih napada neprijatelja iz Bosne. Zbog toga je odlučeno da završni razredi nastave s radom u Požegi.
      1992./93. školska godina, zbog ratnih uvjeta, organizirana je izmještanjem učenika I djelatnika u Križevce I Vinicu kraj Varaždina.
      1995. godine je uveden program obrazovanja šumarski tehničar. Iste godine započinja gradnja školske dvorane.
      2000. godine uveden je program obrazovanja ekološki tehničar.
      2001. godine osnovana učenička zadruga “Tkanica”.
      2001./02. osnivaju se peradarski praktikum, konjički klub, vinski podrum, pčelari I kinolozi.
      2002. godine započeti su radovi na podizanju botaničkog nastavnog vrta uz školu
      2002./03. Školske godine upisani su prvi student stručnog dodiplomskog studija za područje bilinogojstvo-hortikultura.
      2003. godine počinje izgradnja nove školske zgrade I adaptacija postojeće
      2006. godine započinje se s pisanjem projekta “Opremanje škole suvremenom opremom iz predpristupnih fondova EU”
      22.siječnja 2007.  Svečano otvaranje novog krila Škole , kojem je prisustvovao I minister znanosti, obrazovanja I športa prof.dr.sc.Dragan Primorac 

 Danas


      Škola je suvremeno i kvalitetno opremljena svom opremom potrebnom za nastavu, znanstvena istraživanja i proizvodnju. Sredstva za neopremanje škole  realizirana  su kroz predpristupni fond CARDS2004, kao i učešće Brodsko posavske županije, te raznim donacijama.


Škola surađuje s poduzetnicima i nositeljima obiteljskih gospodarstava te kontinuirano vrši obrazovanje odraslih. U prostorima škole organiziramo edukativne, gospodarske i znanstvene susrete, međunarodne gospodarske sajmove i međužupanijske stočarske izložbe. Postali smo mjesto cjeloživotnog učenja i značajne međunarodne suradnje.

 

Djelujmo kao tradicionalna škola s nastavom u razredima do 30 učenika kroz mnogobrojne, raznolike predmete.Obranom završnog rada učenici završavaju svoje školovanje s mogućnošću izlaska na ispit državne mature.
    

Sutra


      Za naraštaje koji dolaze nastojat ćemo biti škola koja će svoj rad temeljiti na istraživanju iz područja poljoprivrede, šumarstva, veterine, kemijske tehnologije, ekologije i prehrane.
      Koristiti ćemo mrežno učenje i pokušati primijeniti eksperimentalnu metodu – škola bez kazni. Naše obrazovne i odgojne zadatke ostvarit ćemo kroz razne timske oblike rada i aktivno, permanentno učenje. Glavni cilj za rješavanje svih postojećih problema bit će kreativan pristup svakom pojedincu jer kroz jednostavnu i kvalitetnu komunikaciju  možemo ostvariti izabrane zadatke. Naši učenici moći će kreirati mnoge nastavne sadržaje, odrediti modele i ciljeve svojega učenja, izabrati vrijeme i mjesto za učenje te zajedno s nama vrednovati svoj rad.
      Želimo izgraditi međunarodni vrtni centar, nove objekte na školskom gospodarstvu, ali i obnoviti postojeće objekte. Planiramo osnovati zavod za veterinarstvo, kemiju, mikropropagaciju i slične sadržaje.                                                                                                                                                                       Dio stočarskih programa razvit ćemo na prostoru Slobodnice i biti uvijek na usluzi kao servis i podrška gospodarstvu Brodsko-posavske županije. 
 
preskoči na navigaciju