« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Školsko gospodarstvo obrađuje oko 70 hektara poljoprivrednog obradivog zemljišta.Poljoprivredne površine se uglavnom odnose na ratarske , voćarske i vrtlarske površine.
ŠKOLSKA EKONOMIJA
Školsko gospodarstvo obrađuje oko 70 hektara poljoprivrednog obradivog zemljišta.Poljoprivredne površine se uglavnom odnose na ratarske , voćarske i vrtlarske površine.
Od ratarskih kultura se uglavnom siju: pšenica, uljana repica, soja, zob i lucerna. Najčešće povrtlarske kulture su krumpir, crveni luk, salata, mrkva, peršin, paprika, kupusnjače, celer, cikla i druge. Voćarske površine se odnose na na uzgoj kupina, voćnjak sa raznim vrstama voća i vinograd sa stolnim i vinskim sortama vinove loze.
Od stočarske proizvodnje školsko gospodarstvo posjeduje devet grla konja lipicanske pasmine.
Treba istaknuti da posjedujemo lipicanskog pastuha Tulipan toplica koji je osvojio mnoge nagrade na međunarodnim i županijskim natjecanjima. Prošle godine pastuh je bio posuđen državnoj ergeli u Đakovu kao pepinjer za oplođavanje njihovih kobila, a sada se trenutno nalazi u susjednoj Mađarskoj na najvećoj državnoj ergeli Silvašvarad također kao pepinjer.
Sve potrebe za hranom za uzgoj konja školsko gospodarstvo sa učenicima u sklopu praktične nastave obavlja samo. Prije svega misli se na travne površine, sjetva zobi i baliranje sijena i slame za potrebe konja.
Sve raspoložive poljoprivredne površine školsko gospodarstvo obavlja sa vlastitom poljoprivrednom mehanizacijom.
Treba istaknuti da ove proizvodne godine školsko gospodarstvo u suradnji sa Poljoprivrednim institutom Osijek zasijalo 1,6 hektara pšenice sa preko tisuću mikro parcela raznih sorti i linija pšenice i ječma koje služe isključivo za znanstvene i istraživačke svrhe. Na ovim površina i učenici naše škole rade svoje završne radove.
autor teksta : Mladen Lamešić